Bidden helpt

Vandaag schrijf ik een column over de Bijbel en bidden. Ik merk dat veel mensen in mijn omgeving iets hebben met bidden en het mooi vinden. Maar wat is bidden eigenlijk? En helpt het? En heeft de Bijbel daar echt mee te maken?

Bidden is spreken tot God. In de Bijbel gaat het in het eerste Bijbelboek al over bidden. Adam sprak met God in het paradijs. Daarna lezen we regelmatig dat mensen ‘De Heere gingen aanroepen’. In het tweede gedeelte van de Bijbel leert Jezus zijn volgelingen (discipelen) bidden. Wist je dat het ‘Onze Vader’, een gebed van Jezus zelf is?

Bidden is niet zomaar een bepaalde kunst om iets gedaan te krijgen. Bidden is eigenlijk heel bijzonder. Je spreekt met God die veel groter is dan jou en waar je iets uit handen geeft. Ik wil dat graag duidelijk maken met een voorbeeld:

Een medewerker bespreekt een probleem wat hij heeft met zijn manager. Hij weet dat de manager hem zal helpen dat gelooft hij vast. De medewerker bespreekt zijn probleem en wacht op de reactie van de manager…

Het feit dat de medewerker om hulp vraagt betekend niet dat het probleem opgelost is. De manager laat zich waarschijnlijk niet ‘zomaar’ voor het karretje spannen. De medewerker gelooft wel dat de manager hem gaat helpen. Hij stelt zich afhankelijk op.

Vanuit dit eigentijdse voorbeeld wil ik je laten zien dat bidden meer is als ‘zomaar iets gedaan krijgen’. Bidden is spreken met een persoonlijke God die je hoort. Bidden is om hulp vragen zonder dat je misschien direct een antwoord krijgt of dat verdient. Het mooie is dat iedereen er mee kan beginnen. Het maakt niet uit wie je bent of wat je weet.

Er is nog meer wat je moet weten. God geeft antwoorden vanuit de Bijbel. Jezus zegt: bid en je zal gegeven worden. Zoek en je zult vinden. Als je begint met bidden en Bijbellezen dan zul je ontdekken dat God je hoort en je verder gaat helpen. Dat mag je vast en zeker geloven.

Ik ben benieuwd of je wat aan deze eerste column over bidden hebt. Bidden is bijzonder en ik hoop dat ik je iets duidelijk heb kunnen maken. Als je aanvullingen of vragen hebt laat het gerust weten.

023-head2

Deze column is gepubliceerd door Arjan Lobbezoo, in het dagelijkse leven werkzaam binnen de ICT, initiatiefnemer van deze website, schrijft regelmatig columns en artikelen op deze site.

Navigeer hieronder naar andere Bijbelmomenten en lees verder: