Een maaltijd en gastvrijheid

Jezus is uitgenodigd voor een maaltijd. Tijdens zijn aanwezigheid merkt Hij dat velen de beste plaats voor zichzelf toe-eigenen. Iedereen zoekt het beste plekje zullen we maar zeggen. Dat is niet goed en egoïstisch. Jezus vertelt daarom een gelijkenis, een verhaal waar we iets van kunnen leren. In het verhaal geeft Jezus praktische tips:

Als je ergens bent uitgenodigd ga dan niet op de beste plaats zitten. Stel dat de gastheer je naar een lagere plaats moet sturen! Dat is tegen alle fatsoenregels. Maar, zegt Jezus: ga eerst op de minste plaats zitten. Als de gastheer je ziet zal hij zeggen: vriend ga op een betere plaats zitten! Jezus eindigt het verhaal met de volgende woorden:

Wie zichzelf verhoogt zal vernederd worden en wie zichzelf vernedert, zal verhoogd worden.

 

De grote maaltijd

Een ander verhaal in dit hoofdstuk gaat ook over een maaltijd. Jezus vertelt over een man die een grote maaltijd organiseert. Hij stuurt zijn dienaar erop uit. Hij mag veel mensen uitnodigen voor de maaltijd. Maar, iedereen die gevraagd wordt begint zich te verontschuldigen. Alle genodigden hebben ineens een excuus waardoor ze niet (willen) komen.

De dienaar komt terug en heeft dus slecht nieuws voor de gastheer: er komt niemand op de maaltijd… Wat een teleurstelling! En wat zal het de gastheer te denken geven. Hij is er zelfs boos over! Hij vraagt zijn dienaar om er opnieuw op uit te gaan. Hij zegt: ga in de straten en stegen en zoek armen, verminkten, kreupelen en blinden. Breng hen hier naar binnen voor de maaltijd.

Het verhaal eindigt met de boodschap: er is nog steeds plaats.

 

Wat kun je hiermee?

Wat bedoelt Jezus met dit verhaal? Ik denk dat je het zo moet lezen: God is de gastheer, Misschien is Jezus zelf wel de dienaar in het verhaal. De gastheer (God) heeft goede bedoelingen en gaat een grote maaltijd en een mooi feest voorbereiden.

Gastvrij wordt iedereen uitgenodigd door de dienaar (of Jezus zelf). Maar uiteindelijk weigeren veel mensen omdat ze genoeg hebben. Of hebben ze er eigenlijk geen zin in?

Anderen die er misschien totaal niet op rekenen krijgen een geweldig aanbod. Ze gaan hierop in en komen tot de maaltijd! Ze worden er zelfs heen gebracht. Wat geweldig!

Je mag dit ook zo lezen: de maaltijd – die het beeld is van het Koninkrijk van God – begint binnenkort. En de oproep komt als het ware ook naar jou. Ben je bereid om in te gaan op de uitnodiging als je die krijgt? Waarom wel? Of waarom niet? Denk er in ieder geval alvast eens over na!

Overgenomen vanaf mijn andere website: bijbelmoment.nl

Originele artikel:
https://bijbelmoment.nl/een-verhaal-van-jezus-over-een-maaltijd-en-gastvrijheid/

023-head2

Deze column is gepubliceerd door Arjan Lobbezoo, in het dagelijkse leven werkzaam binnen de ICT, initiatiefnemer van deze website, schrijft regelmatig columns en artikelen op deze site.

Navigeer hieronder naar andere Bijbelmomenten en lees verder: