Wat betekent Hemelvaartsdag?

Wat betekent Hemelvaartsdag en waarom komt deze dag ieder jaar terug? Misschien heb je jezelf ook weleens afgevraagd wat deze dag betekent? Lees dan dit artikel om meer te weten te komen over deze dag.

Eerst de feiten over Hemelvaartsdag

  • Altijd 40 dagen na Pasen
  • Altijd 10 dagen voor Pinksteren
  • Altijd op een donderdag
  • Christenen denken eraan dat Jezus opgevaren is naar de hemel
  • Hemelvaartsdag heeft oude papieren en de jaarlijkse dag bestaat sinds de 4e eeuw
  • Hemelvaartsdag bestaat ook wereldwijd bekend als “ascension day”
  • Het waargebeurde verhaal is in de Bijbel te lezen
  • Jezus heeft gezegd dat Hij terugkomt op dezelfde manier als dat hij opgevaren is

Wat gebeurde er?

Na Zijn opstanding (met Pasen) verschijnt Jezus diverse keren aan Zijn leerlingen (discipelen). Maar zoals Hij gezegd had bleef Hij niet op aarde. Kort na Zijn opstanding vaart Jezus op naar de hemel terwijl Zijn discipelen toekijken. Een wolk onttrekt Hem aan hun gezicht.

Twee engelen staan ineens bij de discipelen en bemoedigen hen met de woorden van Jezus zelf. Hij heeft gezegd dat Hij hun niet alleen zal laten. Op deze manier laat Jezus zien dat Zijn plan groter is. Hij heeft alle macht gekregen in de hemel en op aarde. Door alles heen regeert Hij en komt eenmaal terug naar de aarde.

Waar lees je over Hemelvaartsdag in de Bijbel?

Hieronder vind je diverse verwijzingen en kun je het verhaal direct lezen.

Nieuwe Testament (Tweede gedeelte)

Oude Testament (Eerste gedeelte)

In het Nieuwe Testament zijn de gebeurtenissen terug te lezen. Het Oude Testament, eerste gedeelte is van voor die tijd. Toen kon men eigenlijk nog niet weten wat er zou gebeuren. Toch kun je in deze stukken al lezen als het gaat om de komst van Jezus en Hemelvaartsdag. In het oude gedeelte kun je als het ware al vooruit kon lezen wat er zou gebeuren omdat de schrijvers geprofeteerd hebben.

Wat kun je hiermee?

Als je het verhaal van Jezus in de Bijbel leest gaat het over lijden en vernedering en lees je dat dit overgaat in overwinning. Jezus heeft alles verdiend en laat dat eigenlijk ook nu zien. Hij is opgevaren naar de hemel met een belofte. Ik laat je niet alleen. Ik ben er. Ik blijf er altijd en met Pinksteren geef ik mijn Geest en zal mijn werk wereldwijd verder gaan. Eigenlijk is het één grote belofte waar je al je hoop op kunt leren stellen.

Jezus leeft en regeert en wil ook koning in jouw leven worden. Heb je er weleens over nagedacht hoe zinvol je leven dan wordt? Verdiep je daarom in het christelijke geloof en ontdek de boodschap van God in de Bijbel! Een keer verder doorpraten? Neem gerust contact op.

023-head2

Deze column is gepubliceerd door Arjan Lobbezoo, in het dagelijkse leven werkzaam binnen de ICT, initiatiefnemer van deze website, schrijft regelmatig columns en artikelen op deze site.

Navigeer hieronder naar andere Bijbelmomenten en lees verder: