Wat maakt de Bijbel uniek?

De Bijbel is een bijzonder boek naast veel andere boeken. Maar wat maakt de Bijbel nu zo bijzonder en uniek? In vrijwel alle religies staat het doen van goede dingen en naastenliefde centraal. Door het goede te doen verdien je ‘krediet’. Voor het verkeerde wordt je gestraft. Maar is dat bij de Bijbel ook zo?

Regels zijn denk ik iets wat iedereen herkend vanuit het dagelijkse leven. In de Bijbel gaat het over de geboden van God als belangrijke leefregels. God wil graag dat we leven zoals Hij het bedoeld heeft. Deze gehoorzaamheid vraagt God ook wel van ons. Maar de boodschap in de Bijbel heeft wel degelijks iets extra’s, iets anders. Iets unieks wat helemaal bij de Bijbel hoort.

In de Bijbel lees je een eerlijke boodschap. Er wordt in de Bijbel gewaarschuwd voor straf en veroordeling op ongehoorzaamheid aan God. Misschien ervaar je dat ook al, denk bijvoorbeeld aan de corona crisis. Maar er is een gegarandeerde weg terug naar God. Als je het verkeerde gedaan hebt kun je teruggaan naar God. En dat is nu juist het bijzondere van de Bijbel. Je kunt genade krijgen, voor niets!

Ieder jaar komt het paasfeest terug. Bij deze dagen hoort de boodschap van Jezus sterven en opstanding. Misschien heb je dit verhaal wel eens gehoord? Jezus is gestraft voor het verkeerde en heeft daardoor de weg terug naar God weer mogelijk gemaakt. Ook al heb je zelf geen ‘krediet’ dan nog kun je terugkomen bij God door wat Jezus verdiend heeft. Dat is het unieke van de boodschap in de Bijbel.

023-head2

Deze column is gepubliceerd door Arjan Lobbezoo, in het dagelijkse leven werkzaam binnen de ICT, initiatiefnemer van deze website, schrijft regelmatig columns en artikelen op deze site.

Navigeer hieronder naar andere Bijbelmomenten en lees verder: